tisdag 30 september 2008

Stickfodral

Det är inte ofta jag fått paket i brevlådan och det ilar till i magen när jag ser vad det är. Jag har köpt strumpstickor i bambu på Tradera och äntligen har de kommit. Det är från 2 till 8... härligt.


Ville inte lägga ner dem i min oorganiserade glasslåda där resterande stickor trängs, så jag sydde ett stickfodral. Under tiden som jag gjorde mitt tänkte jag på min mammas som är ett mintgrönt plastfodral som mamma fick när hon fyllde tio om jag inte minns fel och då var det nytt med plast.

Det är kul med historia i tingen runt omkring oss. Mitt sydde jag i linnetyg men sist jag var på stickkafe blev det allmänt jubel när en kvinna tog fram sitt stickfodral, vilket hon hade sytt av sina systrars kjolar som hon hann rädda innan de blev mattrasor...

fredag 26 september 2008

Mysdag


Ja, gårdagen var givande, hittade i min garnsamling Highlander som har legat där hur länge som helst. Tog upp en halv korgback i garderoben och jag vet att jag har stickat om den flertalet gånger. Nu är det ytterligare ett test på gång. Hoppas att det kommer räcka... Men fort går det på sickor 8...blev det igår två ärmar stickade. Vi var även ute en del och overallen passar lillkillen perfekt.

Värme

Jag vet inte om jag är en höstfantast men visst är det skönt med väderförändringar. Det är gott att sitta i en stol, solen lyser på ansiktet och en pläd över knäna. Men hur många utav dessa dagar har vi i vårt avlånga land?



Nåja, oavsett vilket så är hösten här och lagom tills dess har jag sytt klart lillkillens fleece overall, stickat färdigt hans sockar men eftersom det inte är någon häl utan mer en tub så fungerar de även som vantar.

Har stickat Fetching (tror de heter så) från Knitty, i ett debbie bliss garn, rialto aran....helt underbara.

Nu är min fundering om jag ska sticka en mössa i samma eller en sjal. Har hamnat i någon slags beslutsångest och vet inte vad jag vill göra. Det finns en del som jag borde göra som att sortera min garnsamling men det lockar inte... nja vi får väl se vad det blir.

onsdag 24 september 2008

Spansk garn butik

Kom igår hem från några dagar i södra spanien nämligen i Nerja utanför Malaga. Självklart var jag ju tvungen att se om det fanns någon rolig garnbutik. Det såg lovande ut öppetiderna visades genom en broderar tavla med klockor på... de har ju sisesta så det fanns fyra klockor. Jag får nog erkänna att det var den minsta garnaffären jag någonsin varit inne i. Tänk er att komma in i butiken och ha 1kvm att stå på, runt om dig sitter det kvinnor och handarbetar, bakom dem är det hyllor fyllda med garn. Det fanns ju även en disk men bakom den var det nog lagret för där stod det en massa lådor. Så när jag ville känna på garnet fick jag ursäktande sträcka mig över en stickande dam. Hittade ett garn jag ville ha men det innebar att ägarinnan var tvungen att klättra upp på lådorna bakom disken... hm...ja det var en upplevelse och de måste undrat vad jag var för konstig turist. Jag ville tagit ett fotografi där inne men det kändes inte riktigt lägligt eftersom de knappt förstod min engelska.



Kvinnorna hade en något annorlunda stickteknik som jag inte sett förut men det innebär att man tar den högra stickan och sätter under armhålan för att sedan arbeta med båda händerna och den vänstra stickan. Ja, det finns säkert många olika sätt....

Förövrig så bestod resan av sol, värme och härliga bad. Fick även virkat en del på flyget ner och hem. Hade en yngre i min ålder brevid mig på hemresan som verkligen ville lära sig sticka så vad gör man. När vi lyfte hade vi en liten stick kurs med garn och två virknålar fick fungera som stickor. Ska bli kul och se om hon börjar.

tisdag 16 september 2008

Storstan


Åkte tåg med lill killen till storstan igår. I en hipp och trendig klädesbutik hittade jag strax innan jag skulle gå ut en rolig liten skål.

Paket med garn och stickor, tydligen ska det finnas med en beskrivning på innsidan av banderollen. Det var en rolig detalj.

Spenderade större delarna av dagen i stan och vi var förbi en garnbutik, omskriven här i blogg världen. Jag vet inte varför jag besöker denna, för det är som har nämnts innan att man känner sig inte alltid välkommen. Tyvärr blev bemötandet inte särskilt positiv när jag kom med en barnvagn?! Nej jag får rättare sagt bestämma mig för att inte gå dit mer. Men det är svårt när de har garn som inte finns i andra butiker och jag har aldrig beställt över nätet.

Men i vilket fall som helst så kom jag därifrån med ett underbart Debbie Bliss garn i marinblå nyans. Har bestämt mig för att denna färg får bli min färg på sjal, vantar, mössa och pulsvärmare i höst. Om jag känner mig rätt kommer det stickas en del till men ändå

Försöker avsluta projekt innan jag påbörjar nya så jag har stickat, stickat och stickat på min entrådiga ullsjal. Nu när den är klar är den helt underbar. Det positiva med detta mönster är att man börjar sticka utifrån och in. Så när man är sugen på att sticka så har man flest maskor. Tyvärr blir ytterkanten "stel" och såg till min förtvivlan att den har gått sönder så jag måste fixa detta och kanske virka en kant.

måndag 15 september 2008

Ute är det höst och jag drar mig in. Men det är en del pill kvar ute, några perenner ska flyttas, vi ska lägga plattor och jag ska plantera lökar så våren blir färgglad.

Inne är det en del förändring på gång. Mitt sy/pyssel rum kommer snart att förvanldas till barnrum vilket är tråkigt då jag nu är inne i en syperiod men får trösta mig med att vi kommer alla att sova bättre. Månaderna hitills har gått fort och helt plöstligt krälar/kryper, ja någon variant men framåt går det och jag får passa mig för att lämna stickningar och garn hängande ner för det är så kul. Att känna, klämma och pilla på. För att få ha mina garner i fred så har mina korgar med garner fått flytta undan och jag har sytt kuber med massor att pilla, bita och suga på. Det var riktigt roligt så nu är jag lite sugen på att virka något liknande, att testa många olika virktekniker men som lillkillen kan få leka med...


torsdag 11 september 2008

Pösmössa


Har stickat en mössa till lillkillen och blev helt kär i garnet. Det är en blandning mellan bomull och merinoull = helt underbart, en "torr" känsla....
Mössan är stickad på stickor 3.5 och det var ett projekt som gick fort. Tycker det blev urgulligt att det blev en "pös" på honom, återstår att se om den fungerar så att mössan inte hela tiden åker ner i ögonen. Men urgullig iallafall... nu behöver jag sticka ett par sockar innan det blir höst till de små fötterna...

måndag 8 september 2008

Lek och lera


Äntligen, det var ett bra tag sen sist. Men äntligen har jag fått möjligheten att arbeta med lera.

Det är så roligt, kul och man vet inte vad det ska bli. Jag har många ideer men sen om leran vill sammarbeta med mig återstår att se. Igår spenderade jag några timmar i verkstan. Som sällskap hade jag katten Zingo (vet inte riktigt hur ägaren stavar hans namn eller hennes). Men det var mysigt, katten låg och kurrade på hyllorna där litteraturen håller till.



Jag vill kunna dreja... det ser så busenkelt ut men är så svårt. Jag vill... men kanske behöver gå en kurs eller helt enkelt bara sitta och öva, öva, öva....

Kattegatt


Bohusländska västkusten, det är här jag växt upp.
Här har jag fiskat krabbor och lärt mig simma.
Här har jag dörjt makrill och lärt mig segla.
Här har jag solat, badat och njutit.
Det är här jag finner inspiration.





Oj, vad poetiskt det blev. Men det är helt underbart och jag gillar denna plats på våren och hösten mest. När man kan göra strandfynd och plocka snäckor efter vårstromarna och man kan njuta av havets alla sidor på hösten när vinden blåser i mitt hår. Ja, tänk att bo med en utsikt som denna men fy för att tvätta fönstrerna....